همایش ها، جشنواره ها، جایزه های ادبی و علمی و پژوهشی

جشنواره طلوع

معرفی اندیشکده


مراسم اختتامیۀ نخستین جشنواره طلوع در 24 اسفند 1399 با معرفی برگزیدگان به کار خود پایان داد. مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان زنجان با اشاره به اینکه فرایند برگزاری جشنواره از آبان‌ماه آغاز شد و تا آخرین روز مهلت ارسال آثار 497 اثر به دبیرخانه ارسال شد، اضافه کرد: از کل آثار ارسالی 407 اثر مربوط به بخش شعر و بقیه مربوط به بخش داستان بود. احمدخانی با اشاره به اینکه 29 استان از کل کشور در بخش شعر آثار داشتند، گفت: بیشترین آثار از استان زنجان با 18 اثر، گیلان با 15 اثر و اصفهان و قم هرکدام با 13 اثر بوده است. وی با اشاره به اینکه در بخش داستان نیز 87 اثر از 18 استان به دبیرخانه ارسال شده بود، گفت: در این بخش نیز بیشترین اثر از استان زنجان با 12 اثر بود. جشنواره شعر و داستان طلوع در بخش علمی به دبیری امیر رسولی و در بخش اجرایی نیز توسط حسن پاکزاد برگزار شد. داوری این جشنواره توسط دکتر ناصر حامدی، مصدق آقاجانلو و علی حنیفه در بخش شعر و محمدعلی خامه‌پرست و مردعلی مرادی در بخش داستان انجام شد.
برگزیدگان بخش شعر این جشنواره به‌ترتیب میلاد حبیبی از اصفهان، شکوفه رضایی رزن از همدان و ملیحه سادات قاضی نیشابور بودند و در این بخش از مهدی حنیفه تقدیر شد.
در بخش داستان نیز هیئت داوران هیچ شرکت‌‌کننده‌ای را به‌عنوان نفر اول انتخاب نکرده و به‌ترتیب زهره میرعیسی‌خانی از زنجان و سید میثم موسویان از همدان دوم و سوم شدند. کبری اَلتَج از شهریار تهران، مهدی حنیفه از زنجان و زهره فصیحی از اصفهان نیز شایسته تقدیر شناخته شدند.

کنگره ادبیات پایداری

آیین اختتامیه هشتمین کنگره سراسری ادبیات پایداری یکشنبه 24 اسفند 1399 با حضور رئیس دانشگاه شهید باهنر کرمان، معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استانداری کرمان، رئیس سازمان ادبیات و تاریخ دفاع مقدس و مدیرکل حفظ آثار و نشر ارزش‌های دفاع مقدس استان کرمان و نویسندگان مقالات برتر به‌صورت مجازی و حضوری در دانشگاه شهید باهنر کرمان برگزار شد.
دبیر علمی هشتمین کنگره سراسری ادبیات پایداری و رئیس انجمن علمی دفاع مقدس استان کرمان با اشاره به همکاری‌های بنیاد حفظ آثار و نشر ارزش‌های دفاع مقدس با دانشگاه گفت: کنگره سراسری ادبیات پایداری محصول نشست‌های بسیاری بود که در دانشگاه و بنیاد در سال‌های متمادی برگزار شد. احمد امیری خراسانی با بیان اینکه رشتۀ ادبیات پایداری در مقطع کارشناسی ارشد در دسترس است تأکید کرد: امیدواریم با توجه به استقبال خوب از این رشته، این گرایش را در دوره دکتری به ثمر برسانیم و این موقعیت را به اساتید و دانشجویان بدهیم. این مسئول تصریح کرد: ۷۸ مقاله از سراسر کشور دریافت کردیم که در این میان ۲۳ مقاله برگزیده شدند و در مجموعۀ نامه پایداری چاپ خواهد شد و همچنین در کنار آن نشریه ادبیات پایداری را هم داریم که از مرتبه علمی بالایی برخوردار است.
در پایان مراسم، دکتر محمدرضا صرفی رئیس پژوهشکده فرهنگ اسلام و ایران دانشگاه بیانیۀ هیئت داوران و شرکت‌کنندگان هشتمین کنگره را قرائت کرد که در آن بر موارد زیر تأکید شده بود:
1. استمرار برگزاری کنگره‌های مرتبط با ادبیات پایداری و اختصاص هر کنگره به یک موضوع خاص و تخصصی نمودن نشست‌ها.
2. پایه‌گذاری و تأسیس کمیته‌های دایمی و تخصصی در حوزۀ ادبیات پایداری. کمیته‌هایی ازقبیل الف: پژوهش، ب: آفرینش‌های ادبی، ج: آسیب‌شناسی ادبیات پایداری، د: ادبیات کودکِ ادبِ پایداری، و ه: ادبیات نمایشی ادب پایداری.
3. فراهم نمودن امکان نشست‌های کارگاهی آموزشی و میزگردهای تخصصی پژوهشی به شکل مجازی و وبیناری و کاربردی کردن یافته‌های ادبیات پایداری.
4. راه اندازی یا تکمیل کتابخانه‌های تخصصی ادبیات پایداری و نیز ایجاد کتابخانه‌های مجازی با عنوان ادبیات پایداری و با کتاب‌های اسکن‌شده و در قالب پی. دی. اف.
5. چاپ مجموعۀ مقالات هشتمین کنگرۀ سراسری ادبیات پایداری در کوتاه‌ترین زمان ممکن.
6. بنیان‌گذاری «جایزۀ ادبی ادبیات پایداری» که با تنظیم آیین‌نامۀ دقیق و درنظر گرفتن شرایط بسیار سخت برای دریافت‌کنندۀ جایزه، زمینۀ آفرینش آثار ادبی و پژوهشی فراملّی فراهم شود.
7. ایجاد قطب ادبیات پایداری در دانشگاه شهید باهنر کرمان یا در یکی از مراکز مهم علمی کشور.
8. ایجاد دورۀ دکتری ادبیات پایداری به شکل محدود و تنها در برخی دانشگاه‌ها و همچنین، بازنگری و تجدیدنظر در امکانات دانشگاه‌هایی که کارشناسی ارشد این گرایش را دارند.
9. شناسایی شخصیت‌های تأثیرگذار و سپس نگارش مقالات و کتاب‌هایی دربارۀ هریک از افراد یا جریان‌های تأثیرگذار.
10. اقدام در برابر رسانه‌های ویرانگر، تحریف‌کننده و مخرّب غربی نسبت به ایجاد رسانه‌های حقیقی و مجازی با محتوای عالی.
11. توسعۀ ارتباط مراکز و دانشگاه‌هایی که در حوزۀ ادبیات پایداری فعالیت دارند و انجام کارهای پژوهشی و فعالیت‌های اجرایی مشترک.
12. بررسی تطبیقی آراء، اندیشه‌ها و شیوه‌های زندگی و مبارزۀ شخصیت‌های تأثیرگذار ایرانی، اسلامی و جهانی تا از این طریق ضمن تبادل تجربه‌ها، بتوان از دستاوردهای سایر ملل بهره‌مند شد و حاصل تجربیات ملی و مذهبی خود را در اختیار سایر ملت‌ها قرار داد.


قاب عکس آفتاب

برگزیدگان اولین مهرواره ادبی «قاب عکس آفتاب» یادمان سردار شهید حاج قاسم سلیمانی در 25 اسفند 1399 معرفی شدند. این مهرواره در سه بخش شعر، داستان کوتاه و متن ادبی ویژۀ گروه‌های سنی کودکان و نوجوانان بالای 12 سال (نونگاه)، بالای 15 سال (نوجوان) و بالای 18 سال (بزرگسال) با نگاه ویژه به موضوع شخصیت سردار شهید حاج قاسم سلیمانی برگزار شد. فراخوان این مهرواره با همکاری کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان خوزستان و معاونت فرهنگی و اجتماعی و ورزشی شهرداری اهواز 13 دی‌ماه 1399 منتشر شد و 137 اثر در مرحلۀ پایانی این مهرواره به رقابت پرداختند. هیئت‌داوران اولین مهرواره رویا پروین، محدثه الماسی و فاطمه رشیدی بودند.
در بخش دل‌نوشته گروه سنی بالای 12 سال (نونگاه)، نگار گچ‌پزان و ینا دهداری‌نژاد (هر دو از بهبهان)، رضوان صادق (از بستان) و ریحانه بختیاری‌نژاد (از گتوند) را به‌عنوان نفرات برگزیده و مونا بهوندی (از رامهرمز)، رقیه فریسی (از بستان) و مریم زکی‌زاده (از اهواز) شایسته تقدیر شناخته شدند. رتبه‌های برگزیده بخش دل‌نوشته در گروه سنی بالای 15 سال (نوجوان) هم عبارت بودند از: عسل رضایی و روژان رستمی (هر دو از اهواز) و شکیبا قنواتی (از ماهشهر). در این بخش نیز هیئت‌ داوران آثار حدیث طالب و معصومه عابدی (هر دو از اهواز)، نغمه هزاروند (از باغملک) و آیه سادات آذریان (از دزفول) را شایسته تقدیر دانستند.
هئیت داوران رتبه‌های برتر بخش شعر در گروه سنی بالای 15 سال را به سنا امرائی و آتنا دهقانی مدیسه (هر دو از اهواز) و ریحانه کلانتر (از گتوند) اختصاص داد. تنها برگزیده گروه سنی بالای 18 سال (بزرگسال) بخش شعر این رویداد ادبی هم حسین بازپور (از اهواز) بود که از سوی هیئت داوران به عنوان تک اثر برتر معرفی شد.
در بخش داستان، گروه سنی بالای 12 سال (نو نگاه) هم ستایش سرکهکی (از رامهرمز)، زهرا بابامندنی (از دزفول) و سوفیا رضایی (از اهواز) به‌عنوان برگزیده و فاطمه زکی‌زاد به‌عنوان شایسته تقدیر معرفی شدند. همچنین پریا ماهان‌پور (از دزفول) نیز به‌عنوان تنها برگزیده بخش داستان در گروه سنی بالای 15 سال (نوجوان) شناخته شد.


چهرۀ هنر انقلاب

مراسم پایانی هفته هنر انقلاب اسلامی شامگاه ۲۳ فروردین‌ماه 1400 با حضور حجت‌الاسلام قمی رئیس سازمان تبلیغات اسلامی و تعداد محدودی از مدیران و هنرمندان؛ حجت الاسلام امرودی، محمدمهدی دادمان، محسن مؤمنی شریف، مجدالدین معلمی، سید مسعود شجاعی طباطبایی، کورش زارعی، پیام فضلی‌نژاد و کاندیدهای چهرۀ هنر انقلاب اسلامی در محوطه بیرونی حوزه هنری برگزار شد. در پایان مراسم، وحید یامین پور با رأی هنرمندان و نخبگان فرهنگی و هنری کشور و آرای مردمی به‌عنوان چهرۀ سال هنر انقلاب در سال ۱۳۹۹ معرفی شد و از او تقدیر به‌عمل آمد. وحید یامین‌پور پس از دریافت تندیس و لوح تقدیر خود، در سخنانی گفت: تعبیر هنر انقلاب و این جایزه، برای من بسیار قدش بلند است اما من فریبش را نمی‌خورم و اندازه کوتاه خودم را می‌دانم. وی تأکید کرد: دنیای پیرامون را دنیایی می‌بینم که دزد انگیزه و الهام پاک و اخلاص است و گرانقدرترین چیزی که باید به‌دست آوریم «انگیزۀ پرشور و مخلصانه» است که به‌سختی به‌دست می‌آید و باید حفظ کرد. این جایزه را به حساب این می‌گذارم که خواستند دلگرمی باشد که با تلاش بیشتر بتوانم اثری را خلق کنم که شایسته هنر انقلابی باشد.