گفت و گو

اشاره

پژوهش در ادبیات پایداری

پژوهش وجه مهمی از فعالیت‌های انسان است که توجه به آن می‌تواند نقش مهمی در گسترش مرزهای معرفت و دانش‌ داشته باشد. پیشرفت‌های جامعۀ بشری و یافتن راه حل مسئله‌ها و حل تضادها، حاصل پژوهش‌هاست. تحقیق یا پژوهش، جست‌وجویی نظام‌مند و روش‌مند است که در فرایند اجرای آن، پژوهشگر به‌صورت فعالانه و هوشمندانه در پی کشف و یا بازنگری در موضوع یا موضوعاتی مشخص و کشف روابط بین پدیدارها 

است. 

پروندۀ ویژۀ این شمارۀ اندیشه‌نامه به مطالعات و پژوهش‌های ادبی عرصۀ ادبیات پایداری اختصاص یافته است. به همین منظور برای دستیابی به آرا و نظرات با تعدادی از پژوهشگران، استادان، صاحب‌نظران و منتقدان این حوزه به گفتگو نشستیم. افراد مصاحبه‌شونده به ترتیب حروف الفبا عبارتند از: محمدصادق بصیری، سیده زیبا بهروز، کامران پارسی‌نژاد، فرانک جهانگرد، احمد خاتمی، احمد رضی، محمود رنجبر، حامد صافی، محمدرضا صرفی، اسحاق طغیانی و کاظم کاظمی. در این گفتگوها پرسش‌های زیر مد نظر قرار گرفتند: 

1. جایگاه و نقش پژوهش در مطالعات ادبیات پایداری چیست؟

2. ضرورت پژوهش در حوزۀ ادبیات پایداری چیست؟

3. اندیشکدۀ ادبیات پایداری چه نقشی در مسئله مندی و ساماندهی پژوهش های حوزۀ ادبیات پایداری به‌ویژه از منظر مباحث نظری و اندیشگانی و سیاستگذاری می تواند داشته باشد؟ با توجه به نقش اندیشکده در سیاستگذاری این حوزه، چه راهکارهایی برای ایجاد همکاری بهتر بین پژوهشگاه ها و دانشگاه ها در حوزۀ ادبیات پایداری وجود دارد؟ 

4. با توجه به گستردگی موضوعات ادبیات پایداری، رویکردهای پژوهش را چگونه می بینید؟

5. بـــا تـــوجه بـــه جـــایگـــاه مسئله شناسی در پـــژوهش های ادبیات پایـــداری، بـــایسته‌هـــا و مسئله ها چیست؟ و این آثار تا چه اندازه علمی و مسئله مند است؟ 

6. نظـــر به اینـــکه در طـــول سال، سمیـــنارها، کنگره ها، جشنواره های ارزیابی کتاب و... برگزار می شود، نقش آن ها در جریان‌سازی چیست و چه راهکارهایی برای اصلاح و تقویت آن ها وجود دارد؟

7. با توجه به پژوهش های انجام شده در حوزۀ ادبیات پایداری، این آثار تا چه اندازه در حل مسائل و تبیین وضعیت موجود کاربرد داشته است؟

8. امکانات و موانع پیش رو در راه پژوهشگران حوزۀ مطالعات ادبیات پایداری چیست؟ برای رفع موانع و آسیب های این حوزه، چه پیشنهادات و راهکارهایی ارائه می‌دهید؟

آن چه در پی می‌آید، بررسی محتوایی گفتگوهای این بزرگواران است که با عنوان نگاهی آسیب شناسانه به وضعیت پژوهش در ادبیات پایداری از منظر استادان زبان و ادب فارسی منتشر می‌شود. هرگونه تلخیص و تغییر در متون مصاحبه به تأیید مصاحبه‌شوندگان رسیده و بر نظرگاه‌های مندرج، مهر تأیید و صحه نهاده‌اند.